Parazita giardiei, Account Options

Giardia lamblia (Giardioza)- simptome și tratament

De ce este important sa cunosti aceasta boala?

parazita giardiei

Giardia este un parazit microscopic, deci invizibil cu ochiul liber. Giardia traieste in intestinul subtire al omului, cainelui, pisicii si nu numai.

câți viermi trăiesc în corpul copilului

Boala provocata de Giardia spp. Adica, acest parazit protozoar dupa grupapoate trece de la o specie la alta, de la animal la om si invers.

parazita giardiei unguent salicilic împotriva papilomelor

Insa prezenta acestuia nu determina intotdeauna semne evidente de boala. Foarte des, mai afectati sunt copii, cateii si pisicile in prima perioada de viata.

What is Giardiasis ? ( Giardia lamblia Infections )

Acest flagelat se gaseste la suprafata intestinului, unde se ataseaza si consuma parazita giardiei prezente la acest nivel, produc oochisturi care se elimina in fiecare zi sau la cateva zile impreuna cu fecalele. Aceste oochisturi determina infectarea parazita giardiei cale fecalo-orala, a altor animale sau oameni, pe cand forma adulta de Giardia, eliminata in mediu este distrusa repede si nu poate infecta alti indivizi.

Parazitul prezinta doua forme: vegetativa si chistica si se localizeaza in intestinul parazita giardiei, mai ales la nivelul  duodenului. Forma chistica reprezinta forma de inmultire, de rezistenta a parazitului in mediul extern, si in acelasi timp stadiul parazita giardiei. Pe masura ce fluxul intestinal poarta formele vegetative rezultate din dechistarea chisturilor ingerate catre portiunile terminale ale intestinului, incepe procesul de inchistare. Chisturile sunt eliminate odata cu materiile fecale si sunt foarte rezistente in conditii de temperatura si umiditate scazute, precum si in apa clorinata. Infectia se realizeaza pe cale digestiva prin intermediul mainilor murdare, a alimentelor si apei contaminate1;4.

Animalul afectat, de cele mai multe ori, nu va prezenta semne clinice. Atunci cand animalul sufera din cauza Giardia, proprietarul responsabil poate observa diaree intermitenta, slabire, dejectii ce contin si sange.

parazita giardiei

In cazurile acute, se observa diaree cu scaun semiformat, cu eliminare de mucus, urat mirositor. In cazurile necomplicate, nu se elimina sange, dar pe termen lung se produce o malabsorbtie parazita giardiei la organismele tinere genereaza tulburari de crestere si dezvoltare.

Cauze Parazitul giardia trăieşte în intestinele oamenilor şi ale animalelor. Acesta trece prin scaun şi supravieţuieşte până când găseşte o nouă gazdă. Infecţia se produce dacă paraziţii sunt înghiţiţi. Aceasta se poate întâmpla prin înghiţirea apei contaminate, prin consumarea de mâncare sau prin contactul dintre persoane.

Medicul veterinar specialist poate pune diagnosticul pe baza semnelor clinice coroborat cu examenul coproparazitologic suplimentar sau teste rapide ce ofera un parazita giardiei sigur in scurt timp. Medicul veterinar specialist, dupa diagnosticul de specialitate, poate prescrie tratamentul curativ folosind produse pe baza de fenbendazol, metronidazol, furazolidon.

Pentru parazita giardiei prevenireexista un vaccin eficient, recomandat mai ales in primii ani de viata.

parazita giardiei frecvența de tratament a paraziților

O atentie deosebita trebuie acordata igienei, ca urmare a rezistentei foarte mari a oochisturilor in mediul extern. In concluzie decontaminarea mediului extern, spalarea corecta a animalelor si a mainilor inainte de masa, sunt reguli esentiale.

Parazitii intestinali sunt raspanditi ubicuitar, infestarile fiind mai frecvente in zonele cu instalatii de apa deficitare. Diareea, malnutritia, anemia si obstructia intestinala reprezinta cateva din consecintele infestarii cu paraziti intestinali. Helmintii viermii intestinali pot obstrua intestinul, determina sangerari sau interfera cu absorbtia intestinala a substantelor nutritive. Larvele sau oualele pot disemina in zone extraintestinale si induce inflamatie sau distructii tisulare.

In plus, medicul veterinar specialist, te avertizeaza mereu ca o sursa importanta de infectie este reprezentata de sursele de apa necontrolate sau contaminate cu fecale. English UK.

parazita giardiei

Informațiiimportante