News Item: : Despre circul desemnarii Comisiei Paritare! Episodul II, la restaurantul Excelsior !
(Category: Misc)
Posted by webmaster
28 August 2016 : 11:38


Despre circul desemnarii Comisiei Paritare! Episodul II, la restaurantul Excelsior !


Acordul privind raporturile de serviciu a expirat in luna mai 2016.

Din mai pana la sfarsitul lui iulie, reprezentantii MAI nu au vrut sa declanseze nici morti, procedura de constituire a comisiei paritare si de incheiere a unui nou acord de serviciu, pentru ca, din patru federatii care erau in joc, doar federatia “ Forta Legii “ (cea in care e bagat Lincu cu Prolex) avea reprezentativitate in luna expirarii acordului, restul fiind prinsi cu chilotii in vine, adica cu reprezentativitatea expirata.

A avut MAI, temei legal sa amane? Nu. Dar federatiile prinse nepregatite la incetarea acordului de serviciu erau chiar cele conduse de fripturistii lui Oprea, fiind acestia, de principiu, prieteni credinciosi si verificati ai stapanirii.
MAI nu avea nici interes sa intre la formarea comisiei paritare si la negocierea acordului de serviciu, cu singurul reprezentant de federatie pe care nu aveau cu ce sa-l cumpere, Lincu Vasile.

MAI isi dorea o comisie paritara maleabila si insipida precum si un acord de serviciu cat mai prost reglementat, care sa favorizeze pe MAI.

Aici, ca o paranteza, trebuie sa subliniem un aspect foarte important, pe care lumea il ignora cu desavarsire. Comisia paritara nu are doar rolul limitat de redacta acordul privind raporturile de serviciu si nici nu se desfiinteaza dupa semnarea acordului !

Comisia paritara are atributii importante pe toata durata existentei acordului de serviciu, pe care cei care au fost vreodata in comisia paritara se pare ca le-au ignorat cu desavarsire. Ia uitati cateva atributii serioase ale comisiei paritare in care s-a frecat menta, ani de zile, de onor reprezentantii SNPPC, SNAP si SED LEX:
H 833/2007 Art. 13. :

(…)
a) propune periodic măsuri de îmbunătăţire a activităţii autorităţii sau instituţiei publice;
b) analizează şi avizează planul anual de perfecţionare profesională, precum şi orice măsură privind pregătirea profesională a funcţionarilor publici, în condiţiile în care aceasta implică utilizarea fondurilor bugetare ale autorităţii sau instituţiei publice;
c) analizează şi, dacă este cazul, formulează propuneri privind flexibilizarea programului de lucru al funcţionarilor publici, pe care le supune spre aprobare conducerii autorităţii sau instituţiei publice;
e) urmăreşte permanent realizarea acordurilor colective încheiate între autoritatea sau instituţia publică cu sindicatele reprezentative sau cu reprezentanţii funcţionarilor publici;

Intorcandu-ne la firul povestii, imediat ce SNPPC, Federatia SNAP-ului si Sed Lex-ul lui Valnei si-au rezolvat corigenta cu reprezentativitatea, reprezentantii complici de la MAI - Cristina Manda ( subsecretar de stat) si Macovei Ovidiu ( adjunct la DGMRU) s-au schimbat la fata si veseli, au sunat talanga, chemand la startul procedurilor in vederea constituirii comisiei paritare.

La acest punct facem precizarea ca in comisia paritara intra sase persoane, trei titulari de la sindicate si trei titulari de la MAI. Din start erau patru federatii pe trei locuri, deci o federatie trebuia sa fie pe dinafara comisiei paritare.

Prima intalnire a reprezentantilor de federatie a avut loc pe 29 iulie 2016, pe terenul MAI, atentie, sub conducerea Cristinei Manda, subsecretar de stat si cu participarea Macovei ( adjunctul DGMRU).

Atat locul impus de intalnire (sediul MAI) cat si prezenta acestei cucoane ca presedinte/ dirijor la o intalnire privata, interna, a reprezentatilor sindicali erau din start nepotrivite, nefiresti, dar va arata tuturor, fara dubii, interesul MAI de a controla si influenta miscarea sindicala.

Trebuie sa remarcam ca Elvis Macesanu ( candidatul propus din partea federatiei lui Surugiu) a informat cinstit pe pagina de FB a Sindicatului Politistilor Dolj, ca la aceasta intalnire, “Sedinta a fost condusa de de catre secretarul de stat doamna Manda Maria Cristina “.

Pe partea ailalta, Manda si Macovei au dat din colt in colt si au pretins ca ei au participat doar ca “invitati”.

Ce s-a intamplat pe 29.07.2016, la MAI?

Chiar inainte sa ajunga Lincu la locul intalnirii, Coarna, Macesanu si Valnei, cu binecuvantarea lui Manda, se intelesesera intre ei sa-I taie capul lui Lincu si sa acapareze ei, comisia paritara.

Cum au formalizat aceasta manevra? Solutia le-a venit de la marele “jurist” Coarna care a inteles el din HG 833/2007, sa mori de ras si alta nu, ca daca organizatiile reprezentative se cearta pe locuri, s-ar face ad-hoc o procedura de vot intre reprezentantii federatiilor si titularii se desemneaza pe baza voturilor.

Problema lor a fost ca manevra nu a tinut.

Lincu s-a retras de la locul "infractiunii" si a reclamat ca propunerile de candidati din partea SNPPC ( Coarna) si Sed Lex ( Valnei) nu respectau conditia legala potrivit caruia membrul in comisia paritara trebuie sa fie functionar public si sa aiba totodata, o buna reputatie profesionala.

Fara o intelegere prealabila, si SPR Diamantul l-a reclamat la MAI pe Coarna, guru-l snppcist, ca nu este “functionar public” si ca nu poate sta in comisia paritara.

Dupa ce prima tentatie a combinagiilor SNPPC-SED LEX- AL.I.CUZA- MAI a fost sa mearga inainte cu tupeu obraznic si in dispretul legii, la o a doua gandire mai profunda, au renuntat.

Pe 12 august, MAI emite ordin de declansare a procedurii de constituire a comisiei paritare ca si cum pana atunci, nu se intamplase nimic.

Pe 25.09.2016, Paraschiv ( presedintele pensionar al federatiei SNPPC) invita, pe mail, reprezentantii federatiilor reprezentative sa se intalneasca la restaurantul Excelsior ca sa se reia discutiile pe tema desemnarii titularilor in comisia paritara.

La data intalnirii, SNPPC renuntase surprinzator la Coarna si avea proaspat candidat pe Staicu, trezorierul SNPPC si politist suspendat.

Valnei facuse si el “ un pas inapoi” ( vorba lui) si avea candidat nou, iar Forta Legii avea si ea candidat nou, pe Emil Pascut.

Ideea e ca ne-am intalnit la Excelsior, urmatorii : Florin Valnei, Coarna cu Marian Andrei de la federatia SNPPC, Babus de la pasapoarte – control intern ( proaspat presedinte la federatia Al I CUZA), Vasile Lincu si Emil Pascut pentru Forta Legii.

Dupa plezanterii mai mult sau mai putin picante, am trecut toti la obiectul intalnirii.

Pe scurt, Coarna a pretins un loc de titular pentru SNPPC sub pretextul ca ei au 45.000 politisti. Babus a pretins un loc de titular sub pretextul ca federatia lui Surugiu are 14 000 de politisti curati.

Eu le-am spus bravo, suntem de acord, al treilea loc de titular este al nostru pentru ca Forta Legii, prin Prolex si Diamantul impreuna, au 10.000 de politisti adevarati ( fara vamesi si politie locala) iar Sed Lex-ul lui Valnei nu are nici 500 de politisti adevarati.

Valnei nici nu a negat, nici nu a oferit vreo cifra cu cati politisti adevarati are el, alta decat cea aruncata de mine. ( oricum daca va uitati pe pagina la ministerul muncii, o sa gasiti sindicatele lui si veti observa ca multe nu au nici o legatura cu politia romana)

Aici dragii mei, lucrurile brusc s-au tulburat si au luat-o razna.

De unde criteriul numarului de politisti adevarati, parea un criteriu obiectiv de ocupare a locurilor de titular in comisia paritara, valabil pentru Snppc-ul lui Coarna si pentru federatia lui Babus, cand s-a ajuns la pretentia Forta Legii de a avea un titular in comisie, Coarna cu Marian Andrei, Babus si Valnei au hotarat impreuna ca Valnei cu 500 de insi e mai smecher decat 10.000 de politisti adevarati, adunati de Prolex si SPRD impreuna.

Va scutesc de balbaiala dezgustatoare cu care acesti baietasi incercau sa justifice de ce criteriul numarului de politisti e valabil doar la SNPPC si la Babus ca sa obtina titulari in comisia paritara, dar nu mai tinea acelasi criteriu, la Forta Legii.

Esential este ca atunci cand a fost in joc al treilea loc vacant, marele jurist comunal Coarna a decretat ca trebuie ca “mesenii” de fata trebuire sa voteze intre Emil Pascut si un nimeni bagat la inaintare de Valnei, pentru ca 10.000 de politisti adevarati ai nostri (PROLEX + DIAMANTUL ) nu bateau cica pe 500 ai lui Valnei ( daca i-o avea si pe aia, ca eu in Bucuresti nu am intalnit om la Sed Lex)

Vazand ca circoteca a ajuns la sfarsit , eu si Lincu le-am pus in vedere ca potrivit conform HG 833/2007, datoria noastra formala, a organizatiilor reprezentative, este sa informam MAI ca organizatiile reprezentative nu au ajuns la un “acord scris” in ceea ce priveste titularii in comisia paritara si sa cerem declansarea procedurii de alegere a membrilor in comsia paritara, prin votul secret al tuturor politistilor.

Adica alegeri adevarate, ca la carte, intre candidatii ( trezorierul SNPPC, Elvis Macesanu, Emil Pascut si omul lui Valnei) desemnati de organizatiile reprezentative, in toate unitatile de politie, prin vot secret.

Politistii (care pana la urma sunt destinatarii acordului) sa voteze care sunt cei trei titulari pe care ii vor sa negocieze pentru ei, acordul de serviciu si sa urmareasca totodata, ulterior, executarea lui de catre unitatile de politie, din cei patru candidati.

Si uite asa s-a incheiat episodul doi in circoteca desemnarii Comisiei Paritare, la Excelsior.

In continuare, treaba va merge cam asa :

“Forta Legii” va solicita MAI sa declanseze procedura alegerii de catre politisti a reprezentantilor in comisia paritara ( urmarind noi fidel, conformitatea cu HG 833/2007 care trimite la aceasta procedura daca nu exista “acord scris” intre federatii.

De partea cealalta, gasca formata din Coarna, Babus si Valnei vor incerca sa convinga MAI sa nu declanseze alegeri si, incalcand legea, sa oficializeze targul facut intre Coarna, Valnei si Babus, pe coltul mesei la Excelsior.

Eu cu Lincu vrem sa votati voi ( pentru prima oara in istorie!) persoanele pe care le considerati cele mai competente (moral si profesional) sa va reprezinte in comisia paritara, pe de o parte, pentru ca asa este corect si moral si pe de alta parte, pentru ca va este recunoscut explicit, acest drept, de HG 833/2007.

Pe partea cealalta, veteranii in rele, Coarna-Babus-Valnei, pentru ca le este frica de voi, vor sa eludeze dreptul vostru de a va desemna reprezentantii, pe baza reputatiei profesionale si morale a candidatilor propusi de federatii.

Mingea va fi, cel putin in perioada urmatoare, la MAI.

PS: Sa nu cadeti in greseala ieftina de a crede ca avem aici, vreo lupta intre politisti "baieti de baieti" si Lincu care nu e "politist". Nu, dragilor ! O dovada clara este ca si cand am devenit eu candidatul Forta Legii, gasca si-a urmat vechiul plan. O alta dovada este si cum au scos murdar, din competitie, pe Publisind si pe Cosmin Andreica, profitand de o eroare materiala strecurata in hotararea de reprezentativitate a Publisind. Ii las insa pe Cosmin sa va spuna, daca vrea, cum le-a dat lor, Publisind-ului, MAI, la gioale, ca sa scape de ei la comisia paritara. Ce vreau eu sa subliniez este ca e o batalie dusa impotriva celor competenti,celor nevanduti. MAI vrea sa se asigure ca astia sunt cei care nu ajung in comisia paritara! MAI nu vrea democratie, ci vrea o comisie paritara care sa nu faca deranj !

Emil Pascut
Presedinte SPR DiamantulThis news item is from Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul"
( http://sprdiamantul.ro/politia/comment.php?comment.news.411 )