News Item: : Text pentru cei care gandesc ca e bine sa stai in acelasi sindicat cu leul!
(Category: Misc)
Posted by webmaster
28 August 2016 : 11:39

Text pentru cei care gandesc ca e bine sa stai in acelasi sindicat cu leul!

Cea mai mare problema a politistului roman este lipsa respectului de sine. A doua este indiferenta. A treia este lipsa de informatie in ceea ce priveste drepturile profesionale.

Ordinea poate fi schimbata, cum vreti voi. Cele trei mari probleme raman si ele impreuna conduc la o stare de inferioritate a angajatilor in relatia cu cei care conduc si reprezinta pe angajator.

Conduc la abuzurile vesnice ale clasei conducatoare asupra celor cu functii de executie, in special asupra agentilor de politie.

Aveti drepturi profesionale pe care nu le stiti. Cand spun "aveti", ma refer la cele care sunt recunoscute cu claritate in vreun act normativ (lege, ordin de ministru nesecret) si nu ce drepturi credeti voi ca ar trebui sa aveti ( astea reprezinta un capitol separat si tine de lupta angajati-angajator pentru viitor).

Voi sunteti lipsiti de curiozitate personala sa le aflati, iar reprezentantii angajatorului nu au nici un interes sa va atraga atentia asupra lor. Va dau exemplu cu norma de rechizite si cu dreptul la cursuri profesionale.

Norma de rechizite inseamna dreptul la agende si pixuri. Da, e un drept marunt, unii dintre voi vor rade poate ca prostii, dar incalcarea drepturilor mari incepe cu incalcarea drepturilor mici.

Din momentul in care totusi le aflati, nu le cereti, fiecare individual si solidar in acelasi timp cu ceilalti.

De ce nu le cereti? Din rusine, din lasitate, din indiferenta.

Rusine? E total gresit sa-ti fie "rusine" sa ceri, pentru ca nu poate exista rusine in a-mi cere dreptul recunoscut mie de legiuitor ( adica de poporul suveran, prin reprezentantul sau, parlamentul) , in compensatie pentru munca depusa de politist.

Rusine trebuie sa-i fie celui care ocupa functia de sef si care nu v-a acordat din proprie initiativa, dreptul pe care il solicitati, mic sau mare.

Rusine trebuie sa le fie natarailor care rad obedienti cand un coleg al lor isi cere curajos un drept recunoscut de lege, iar seful face mistocareala de el, la instructaj.

Cand cineva isi cere un drept, nu e nimic de ras.

Cand motivul pentru care nu cereti este lasitatea, aceasta semnifica lipsa respectului de sine.

Indiferenta este cel putin la fel de grava ca celelalte pentru ca daca nu ceri un drept pe care il consideri mic, neimportant, conducatorii vostri vor prinde curaj sa va incalce si drepturile mari, importante.

Lipsa respectului de sine, lasitatea, indiferenta conduc la lipsa voastra de reactie, de solidaritate cand cel de langa voi este abuzat. Am luat cunostinta de-a lungul activitatii mele sindicale de cazuri in care inferiorul a fost abuzat cu martori de seful ierarhic, iar la cercetare martorii au pretins ca n au auzit, ca erau cu spatele si n au vazut, bla bla. E rau! Pentru ca azi taci complice cu seful, maine iti va veni randul. Si vei primi acelasi tratament. Si colegul tau care a vazut, va pastra tacere, la fel ca tine. Solidaritatea nu trebuie sa fie cu seful, ci cu adevarul!

Toate cele trei defecte enumerate (lipsa de respect de sine, lasitate, indiferenta) se reflecta si in alegerea liderilor sindicali care sa va reprezinte. Stati ca oile in sindicate ai caror lideri stau mana in cu puterea, cu lideri judeteni adjuncti de inspectorate.

Ca sa ma iau doar de snppc, ca e cel mai mare (afirmat de Coarna la 45.000) ce asteptati voi, agentii de politie, de la SNPPC-ul in care sunt membri directorii generali, seful IGPR si sefii de IPJ-uri?
In mod superficial, voi identificati pe SNPPC, cu Coarna si alti cativa agenti de politie pensionari care sunt in biroul executiv.

Astia sunt doar de suprafata. Agitatiile lui Coarna sunt doar o pietricica mica aruncata intr un lac. Snppc are o istorie de sindicat al puterii, inca de la formare, si dovada ca este si in prezent este ca toti sefii cei mari, sefutii de la resurse, financiar sunt in SNPPC, nu altundeva. Pai voi sunteti sanatosi la cap? Ce sa caute ala cu functie de executie, in acelasi sindicat cu sefii lui? Cine sa apere pe cine? Ati intrat in sindicat sa va apere de sefi? Sau ati intrat ca seful abuzator sa fie aparat de sindicat impotriva voastra? Sau credeti ca daca sunteti in acelasi sindicat cu leul, leul nu o sa va manance?

La IPJ Harghita , controlat de SNPPC (cu lider, seful serviciului control) ex-seful IPJ, proaspatul pensionat Moldovan are o intreaga istorie de tiran violent, cu numerosi politisti pe care i-ar fi agresat fizic. SNPPC a tacut mereu, complice.

Federatia AL.I. Cuza (care are la baza mii de agenti de politie care zac indiferenti, ca oile, in SNAP) vorbeste in prezent prin gura lui Babus, sef la control la pasapoarte, deci un om cu pregatire de "acuzator" al agentilor de politie, si nu de "aparator" al lor.

Deci, ca sa nu fac aici o nuvela, tot ce va nemultumeste in viata voastra profesionala, lipsa respectului acordat de seful ierarhic, drepturile care nu vi se acorda, vi se datoreaza voua, atat ca indivizi cat si colectiv, pentru ca voi sunteti sindicatele, nu cei pusi lideri.

Schimbarea va veni, daca va veni, tot de la voi, daca treceti de cele trei garduri ( lipsa respectului de sine, lasitate, indiferenta) si invatati sa tineti capul sus, cu demnitate. Si daca nu stati ca oile, in acelasi sindicat cu lupii !

PS : Voi, ofiterii cu functie de executie, nu sunteti in afara acestui text ! Si voi sunteti la fel. Nu sunteti deasupra agentilor ! Sunteti la fel afectati de lipsa de respect de sine, lasitate si ignoranta ! Va intalniti mai rar cu cercetari disciplinare sau cu trimiteri abuzive la evaluare psihologica . Dar drepturile sunt recunoscute de lege " politistului" ( agent si ofiter) ! Si voi trebuie sa participati la efortul de recunoastere a drepturilor, nu sa stati deoparte ca niste pupeze fudule. "Ofiter" inseamna ca aveti " carte", ca sunteti intelectuali, iar asta va atrage responsabilitati morale mai mari decat ale agentilor, in a lupta pentru respectarea drepturilor profesionale ale tuturor politistilor. In loc sa fiti in linia intai, stati pe bara si mancati seminte, lasand agentii sa se lupte cu stapanirea, si in folosul vostru. Cand sindicatele obtin ceva, un drept nou colectiv, il obtin pentru toti, nu doar pentru agenti. Pe de alta parte indiferenta voastra a contribuit la umplerea corpului de ofiteri cu oameni esuati in profesiile pe care si le-au ales la facultati civile, ceea ce ma face sa cred, cu tristete, ca, in prezent, cei cu Academia sau cu dreptul in general, nu mai reprezinta o majoritate, in corpul ofiterilor.

Emil Pascut
Presedinte SPR Diamantul


This news item is from Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul"
( http://sprdiamantul.ro/politia/comment.php?comment.news.412 )