Cancerul neuroendocrin

Risankizumab, recomandat spre aprobare în UE pentru formele moderat-severe de psoriazis în plăci
Ce sunt tumorile neuroendocrine Tumorile neuroendocrine sunt un grup heterogen de neoplazii care se dezvolta din celule sintetizatoare de hormoni componente ale sistemului neuroendocrin. Celulele neuroendocrine se regasesc la nivelul intregului organism si in special la nivelul unor organe cum sunt plamanii si tractul gastrointestinal. Tumorile localizate la nivelul intestinului sunt cunoscute si sub numele de tumori carcinoide. Incidenta anuala a tumorilor neuroendocrine este in jur de 2, la de locuitori, majoritatea fiind tumori carcinoide iar prevalenta este estimata in jur de 35 si chiar mai mare, in cazul in care se includ in calcul si tumorile clinic asimptomatice.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Cancerul neuroendocrin exista trei mari categorii de tumori neuroendocrine cancerul neuroendocrin functie de gradul tumoral: Cancerul neuroendocrin MAI PUTEA INTERESA - tumori neuroendocrine bine diferentiate, multe dintre ele benigne sau cu evolutie incerta - carcinoame neuroendocrine bine diferentiate low grade - carcinoame neuroendocrine slab diferentiate, cu subtipurile carcinoame cu celule mici sau cu celule mari, in general extrem de agresive si cu prognostic negativ Tumorile neuroendocrine, in ciuda originii embriologice diferite, prezinta cateva caracteristici fenotipice comune.
Majoritatea secreta o varietate de peptide si hormoni.
Din multitudinea de potentiali markeri,cei mai uzuali sunt cromogranina si sinaptofizina. Mai putin specifica este NSE enolaza neuron specifica.
Tumorile neuroendocrine
Tumorile neuroendocrine, in ciuda localizarii diferite, pot prezenta comportament similar ex. Altele, desi au aceeasi localizare pot avea comportament particular. De exemplu, tumorile neuroendocrine cancerul neuroendocrin la nivelul mucoasei bucale sau esofagului in ciuda nivelului relativ scazut de serotonina adesea secreta histamina, 5 hidroxitriptofan sau diverse alte polipeptide asociate cu diverse tablouri clinice de genul sindromului carcinoid atipic, acromegaliei sau bolii Cushing.
Aceste tumori adesea metastazeaza la nivelul oaselor.
Abonează-te la Viața Medicală
In schimb, tumorile localizate la nivelul intestinului subtire adesea secreta 5 hidroxitriptamina, prostaglandine si alte peptide vasoactive iar metastazarea osoasa este neobisnuita.
In ceea ce priveste tumorile neuroendocrine pancreatice, marea lor majoritate sunt sporadice. Foarte rar insa sunt cancerul neuroendocrin a unor sindroame familiale asa cum sunt MEN Neoplazia endocrina multipla tip 1 sau 2, maladia Von Hippel-Lindau, scleroza tuberoasa, etc. Citeste si Tumorile maligne renale Simptome si diagnostic Tabloul clinic cancerul neuroendocrin extrem de polimorf variind de la lipsa de simptomatologie si pana la diverse manifestari de genul diaree persistenta, cancerul neuroendocrin apetitului, durere persistenta intr-o arie specifica, pierdere in greutate fara o cauza aparenta, modificari ale habitatului intestinal, icter, febra persistenta, transpiratii nocturne, hipertensiune, rash, anxietate, etc.
- Tumorile neuroendocrine: diagnostic si tratament
- Tumorile pulmonare neuroendocrine(TNE) | Centru Oncologie Severin
- Tumorile neuroendocrine - sprdiamantul.ro
- Cum să scapi de papilomele mici
- HC - DCI : PROTOCOL TERAPEUTIC PENTRU TUMORILE NEUROENDOCRINE - Formare Medicala
- Cauze și factori de risc cancer pulmonar În timp ce cauzele cancerului pulmonar nu sunt pe deplin înțelese, un număr de factori de risc sunt asociați cu dezvoltarea bolii.
- new-treatment-for-neuroendocrine-cancer
Diagnosticul este sugerat de simptomatologie sau de catre o serie de investigatii preliminare precum markerii tumorali sau examenele imagistice. Examenele imagistice: Examenele Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara, ecografia cancerul neuroendocrin si endoscopia, impreuna cu ecoendoscopia sunt instrumente diagnostice in mare parte de rutina. In schimb, tumorile infracentimetrice sunt dificil de identificat prin aceste examinari.
Progresele ultimilor ani in tehnicile cancerul neuroendocrin nucleare au marit acuratetea diagnostica in tumorile neuroendocrine. Acestea permit in acest moment atat localizarea bolii dar si caracterizarea functionala a acesteia.
In general, tumorile neuroendocrine exprima receptori pentru somatostatina care reprezinta o tinta pentru asemenea investigatii. O asemenea investigatie se numeste Octreoscan si foloseste o peptida numita Octreoctide care se leaga de receptorii de somatostatina.
H006C – DCI : PROTOCOL TERAPEUTIC PENTRU TUMORILE NEUROENDOCRINE
Octreoctide este legat chimic de cancerul neuroendocrin substanta radioactiva, Indium si odata administrata intravenos evidentiaza leziuni captante de Octreoctide. In plus fata de Octreoscan, tomografia cu emisie de pozitroni PET care foloseste Gallium 68, ofera imagini tridimensionale de inalta rezolutie a leziunilor somatostatin like.
Utilizarea PET CT standard alaturi de PET cu Gallium 68 creste posibilitatea cuantificarii expresiei receptorilor somatostatinici si ca urmare contribuie la o mai buna selectare a pacientilor in vederea tratamentelor specifice. Diagnostivul de certitudine ramane cel anatomopatologic. Tratamente eficiente Tratamentul tumorilor neuroendocrine depinde de localizarea acestora, invazivitate, capacitatea secretorie, prezenta sau absenta bolii metastatice dar si de preferintele pacientului.
In functie de extensia bolii, scopul terapiei cancerul neuroendocrin curativ sau paleativ.
Urmarirea periodica, fara tratament activ, poate fi o optiune in cazul tumorilor neuroendocrine non-secretorii,low-grade. De asemenea, in tumorile local avansate sau metastatice cu crestere lenta, prioritara este terapia simptomatica mai degraba decat terapiile agresive. In schimb, in cazul tumorilor nediferentiate este nevoie de terapie activa. Interventia chirurgicala este adesea principalul cancerul neuroendocrin terapeutic chiar si in boala local avansata sau metastatica in care interventia este majoritar citoreductiva.
Ce sunt tumorile neuroendocrine
Chimioterapia sistemica este tratamentul de electie in tumorile neuroendocrine anaplazice, cu cancerul neuroendocrin mici. Terapia target cu inhibitori de tirozinkinaza sau inhibitori de m-tor, reprezinta terapia de linia a 2-a in tumorile neuroendocrine pancreatice, dupa esecul chimioterapiei.
Tratamentul cu analogi de somatostatina controleaza eficient simptomatologia din sindromul carcinoid. Unele cancerul neuroendocrin aduc in discutie chiar efectul antitumoral al acestora ,dar acest lucru ramane de dovedit clinic.
Radioterapia externa are rol paleativ in vederea ameliorarii simptomatologiei algice in conditiile metastazarii osoase. Radioterapia cu radionuclizi poate cancerul neuroendocrin simptomatologia sindromului carcinoid si, in anumite situatii, cresterea tumorala.
- Papilloma virus vaccino ai maschi
- Astăzi, la mai bine de de ani, încă nu sunt familiarizați cu acest subiect toți medicii.
- Carcinomul neuroendocrin - simptome și tratament
- Tumorile neuroendocrine, o patologie greu de descifrat - Viața Medicală
- One of the major tools to evaluate this type of pathology is the neuroendocrine markers as chromogranin A, serotonin, urinary 5-hydroxy indolacetic acid, and neuron specific enolase.
- Detoxicarea colonică în Anglia
In acest tip de radioterapie o substanta radioactiva este administrata oral sau endovenos si captata de catre tumora. Carrier-ul pentru acest gen de radioterapie este fie un analog de somatostatina asa cum este Octreoctide , fie o substanta intitulata MIBG metaiodobenzguanidina care este o molecula radiomarcata similara noradrenalinei.
Acest gen de radioterapie are eficienta maxima in tumorile neuroendocrine care absorb cantitati mari din aceste substante.
Pentru cancerul neuroendocrin eficienta maxima, inainte de aplicarea acestui tip de radioterapie, se efectueaza un examen scintigrafic care masoara cantitatea de MIBG sau de Octreoctide absorbita de tumora.
Acest gen de tratament este mult mai orientat comparativ cu radioterapia clasica iar efectele secundare sunt minimale. Aplicabilitatea aceatei terapii se adreseaza tumorilor neuroendocrine low grade dar si in cele agresive.
NOU TRATAMENT PENTRU CANCERUL NEUROENDOCRIN
In anumite situatii de boala metastatica cu localizare hepatica se recurge la embolizarea arterei hepatice HAE sau la chemoembolizarea arterei hepatice HACE precum si la radioterapia interna selectiva SIRT. De asemenea ablatia prin radiofrecventa RFA sau crioablatia, reprezinta proceduri terapeutice cu aplicabilitate in situatii de boala cancerul neuroendocrin limitata.
Important este ca de fiecare data cand se suspicioneaza un asemenea tip de tumora, sa se continue investigatiile specifice in aceasta directie in vederea initierii unui tratament cat mai specific.